Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
KIJK OP KOZIJNEN Een klare kijk op aluminium en kunststof kozijnen
KIJK OP KOZIJNEN

Kozijnen plaatsen: info & prijzen

In elk nieuw huis (of bij renovatiewerken) moeten kozijnen voor ramen en deuren geplaatst worden. Maar wat komt daar zoal bij kijken? En kun je dit werk zelf uitvoeren of laat je het beter over aan een vakman? Ontdek het in dit artikel, samen met info over prijzen.

 

Kozijnen al dan niet zelf plaatsen?

Wanneer je aan het bouwen of verbouwen bent, is het verleidelijk om bepaalde werken zelf uit te voeren en zo kosten uit te sparen.  Mensen kunnen er zo voor kiezen om kozijnen aan te kopen en deze vervolgens zelf te plaatsen. Theoretisch gezien kan je hier effectief behoorlijk wat kosten mee uitsparen, maar in realiteit draait dat vaak anders uit.

Kozijnen plaatsen is immers niet zo eenvoudig als het lijkt. De foutenmarge is erg klein: één klein foutje of verkeerde inschatting kan grote gevolgen hebben.

 

Waarom een kozijn laten plaatsen een goed idee is

Een kozijn monteren is dus geen sinecure. Een vakman bezit de nodige expertise én ervaring om de montage tot een goed einde te brengen.  Professionals zijn hier dagdagelijks mee bezig, waardoor je verzekerd bent van een foutloos en mooi resultaat. Bovendien vereist deze klus specifiek gereedschap zoals montageschuim (PUR), raamankers, een koevoet enzovoort. Deze materialen moet je dus ook nog zelf aanschaffen wanneer je de kozijnen zelf plaatst, wat uiteraard voor een meerkost zorgt. Vakmannen beschikken al over al de juiste materialen. Bovendien gaan correct geplaatste kozijnen zeer lang mee (45 tot wel 80 jaar, afhankelijk van het gekozen materiaal).

Hieronder sommen we enkele andere nadelen of risico’s op van zelfplaatsing:

  • Door de kozijnen zelf te plaatsen, is het risico op fouten of beschadigingen veel groter.
  • Indien de kozijnen foutief geplaatst zijn, kan je niet genieten van garantie. Zo zullen de kosten uiteindelijk hoog oplopen.
  • Zelfplaatsing kost heel wat tijd en moeite indien je onervaren bent.
  • Kozijnen met beglazing kunnen zeer zwaar wegen, waardoor je deze moeilijk zelf op hun plaats krijgt.
  • De afstandshouder tussen de glasplaten mag niet worden beschadigd. Als dat wel gebeurt, verliezen de glazen hun isolerende werking. Ook condensvorming tussen het glas is dan mogelijk. Je zal de kozijnen dan snel moeten vervangen en te maken krijgen met een hogere energiefactuur.
  • Alles moet nauwkeurig worden opgemeten. De kozijnen moeten volledig waterpas staan en de ruimte tussen de muur en het kozijn moet volledig waterdicht zijn. Anders kan een koudebrug ontstaan.

 

Eén of meerdere kozijnen laten monteren door een ervaren en erkende vakman?
Vraag hier gratis en vrijblijvend prijsoffertes op maat aan.

kozijnen plaatsen

 

Hoeveel kost de montage van kozijnen?

Wanneer je ervoor kiest om de kozijnen te laten plaatsen door een professional, moet je rekenen op onderstaande prijzen. Deze zijn inclusief montage, BTW en hoogrendementsglas:

Materiaal kozijnPrijs per m² (incl. BTW, installatie & dubbel glas)
Aluminium€ 800 - € 950
Kunststof€ 700 - € 800
Hout€ 750 - € 900
Staal€ 1100 - € 1200

Plaats je de kozijnen liever zelf, dan moet je deze prijzen ongeveer halveren. Over het algemeen is de prijs van een professionele montage immers gelijk aan de kostprijs van het kozijn. Alhoewel dit een behoorlijk prijsverschil kan opleveren, doe je er goed aan om een vakman te overwegen. Foutjes zijn erg snel gemaakt, en deze zijn meestal niet meer te corrigeren. Indien je de kozijnen dan moet laten vervangen, zal dit veel duurder zijn dan wanneer je de plaatsing van de eerste keer door een expert laat uitvoeren.

De exacte installatiekosten kunnen weliswaar ook van bedrijf tot bedrijf onderling verschillen. Daarom doe je er goed aan offertes aan te vragen op maat van jouw project. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken en de beste prijs kiezen. Via onze online offertedienst kun je gratis en geheel vrijblijvend prijsoffertes aanvragen bij verschillende vakmannen in de buurt. Bovendien kan je er kozijnen op maat bestellen. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Hoe wordt er te werk gegaan?

De montage van een kozijn gebeurt grosso modo in vier stappen. Een vakman zal als volgt te werk gaan:

1. Oude kozijnen demonteren: nadat de nieuwe kozijnen zijn nagemeten, worden eventuele oude kozijnen gedemonteerd. Daarbij worden eerst de glaslatten en het glas verwijderd. Vervolgens zal een expert het horizontale frame doormidden zagen, waarna het kozijn met een koevoet of beitel weggenomen wordt.

2. Nieuwe kozijnen plaatsen (al dan niet in bestaande muur): het kozijn wordt waterpas in de ‘negge’ geplaatst en vastgeschroefd. Daarna zal de compriband even moeten uitzetten, waarna de kieren afgedicht worden met pur.  Een speling is dus belangrijk. Vervolgens wordt ook het glas teruggeplaatst (dit komt op minstens 2 zwarte vulplaatjes te liggen), samen met de glaslatten en draaidelen.

3. Kozijnen goed afstellen: het draaideel moet afgesteld worden indien het raam klemt. Dit gebeurt door een schroef aan of uit te draaien boven het scharnierpunt in de hoek onderaan. Een andere optie is het losmaken van de raamlatten en het verschuiven van de vulplaatjes.

4. Afwerking: tot slot wordt de binnenkant van de kozijnen bijgesmeerd of opnieuw gestucadoord. Ook worden de randen langs binnen netjes afgekit.

 

kozijn plaatsen in bestaande muur

 

Offertes voor kozijnen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.